FAMILIJA

Sjajne vijesti za sve trudnice u RS: Uradi FAMILIJA prenatalni test i refundiraj novac u FZO RS

Stigle su sjajne vijesti za trudnice iz Republike Srpske koje su uradile ili žele da urade FAMILIJA neinvazivni prenatalni test: konačno je počela refundacija novca uplaćenog za uslugu neinvazivnog prenatalnog testiranja.

Nakon dugoočekivane vijesti o besplatnim prenatalnim testovima, Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske je donio odluku da u narednom periodu refundira novac za prenatalne testove, za sve trudnice koje su test uradile počevši od maja 2023.

Iz Fonda navode*:

Budući da je od stupanja na snagu novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju prošlo više od godinu dana i da Univerzitetski klinički centar još nije završio proceduru u vezi prenatalnih testova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je odlučio da u narednom periodu refundira prenatalne testove.

Da li ostvarujem pravo na refundaciju FAMILIJA testa i koja je procedura?

Pravo na refundaciju imaju sve trudnice kojima je nadležni ljekar iz ugovorene zdravstvene ustanove predložio neinvazivni prenatalni test.

Sama procedura je jednostavna, a potrebno je svega nekoliko dokumenata:

  • Nalaz nadležnog ginekologa kojim se preporučuje neinvazivni prenatalni test
  • Nalaz neinvazivnog prenatalnog testa
  • Račun na osnovu kojeg je plaćen test, kao i uplatnica koja to potvrđuje

Dodatno, kompanija FAMILIJA za sve trudnice koje se odluče da urade test izdaje potvrdu za refundaciju, kojom se potvrđuje da su test uradile i uplatile.

Rok predaje zahtjeva za refundaciju je godinu dana od izvršene zdravstvene usluge.

Počela REFUNDACIJA novca za FAMILIJA prenatalni test

Kako da uradim FAMILIJA neinvazivni prenatalni test?

FAMILIJA neinvazivni prenatalni test je dostupan svakoj trudnici koja želi mirnu trudnoću, a posebno u sljedećim situacijama:

  • Trudnoća nastala vantjelesnom oplodnjom, pa čak i sa doniranim jajnim ćelijama
  • Nalaz ultrazvuka koji ukazuje na mogućnost postojanja nekih anomalija
  • Spontani pobačaji u prethodnim trudnoćama
  • Starost trudnice preko 35 godina
  • Povećan rizik na double ili triple testu
  • Preporučene rizične metode, kao što je amniocenteza
  • Istorija genetskih sindroma u porodici

 

Bez obzira na to da li ti je ginekolog preporučio NIPT ili na svoju inicijativu želiš da analiziraš zdravlje hromozoma svoje bebe, FAMILIJA test možeš da uradiš širom Republike Srpske, te da uz gorenavedenu dokumentaciju zatražiš povrat svojih sredstava od Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Prvi korak je da test naručiš putem ovog linka ili broja telefona +387 65 154 224, nakon čega ćemo te kontaktirati kako bismo se dogovorili za sve dalje korake.

Prilikom razgovora ili u samoj formi za naručivanje navedi ukoliko planiraš da zatražiš refundaciju troškova, kako bismo što brže mogli da ti pripremimo i Potvrdu za refundaciju čim dobiješ svoje rezultate.

Sve detalje o FAMILIJA neinvazivnom prenatalnom testu možeš da pročitaš ovdje, a takođe možeš da nas pozoveš na broj telefona +387 65 154 224 ili da nas kontaktiraš putem Instagram ili Facebook stranice.

 

 

 

*Izvor: BL Portal

Najnoviji članci

Oznake

Navigacija